Miljørådgiver hos WSP Norge

Av Nives Medenhodzic

Prøvetaking fra felt.
Prøvetaking fra felt. Foto: Sofie Lindman

Anny Qvale fullførte en mastergrad i kjemi og bioteknologi ved NMBU i 2021. Hun begynte jobbsøkingen mens hun gikk siste semester. Et par måneder etter at hun forsvarte masteroppgaven, fikk hun jobb som miljørådgiver hos WSP Norge.  

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som miljørådgiver innenfor fagområdet "forurenset grunn" hos WSP Norge. Jobbhverdagen består av en blanding av feltarbeid og kontorarbeid, og jeg fikk delta på flere spennende oppdrag allerede den første arbeidsuken. Selv synes jeg variasjonen i arbeidet er veldig fin; både prøvetaking ute i felt og rapportskriving på kontoret er ting jeg trives godt med. 

WSP Norge er et teknisk rådgiverselskap som tilbyr tjenester innenfor en rekke områder (deriblant samfunnsutvikling, arkitektur, prosjektledelse og prosjektstyring). Vi driver med miljørådgivning gjennom alle faser av et prosjekt og jobber for eksempel med å hindre spredning av fremmedarter og forurensning.

En viktig del av arbeidet som miljørådgiver er å sikre at det tas hensyn til miljø og natur i ulike prosjekter – for eksempel gjennom å identifisere helse- og miljøfarlige stoffer i gravemassene slik at disse kan håndteres forsvarlig. 

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag? 

Å ta høyere utdanning etter videregående var noe jeg absolutt ville, og aller helst ønsket jeg å studere noe innenfor realfag. Den integrerte mastergraden i kjemi og bioteknologi (spesialisering miljøkjemi) ved NMBU endte opp med å bli en veldig god match.

Studiet og studiestedets tydelige fokus på miljø og bærekraft samsvarte godt med interessene mine, og jeg trivdes utrolig godt i studentmiljøet. 

Masteroppgaven min om jordforurensning ble utslagsgivende for at jeg ønsket å jobbe videre med forurenset grunn. Jeg startet jobbsøkingen samtidig som jeg skrev master, og jeg fikk tilbud om stillingen som nyutdannet miljørådgiver hos WSP et par måneder etter at jeg forsvarte masteren min. 

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU? 

Studentmiljøet på NMBU er noe helt eget. Jeg har opplevd det som veldig åpent og inkluderende, og det har vært lett å bli kjent med andre. Det eksisterer en drøss av ulike foreninger og organisasjoner tilknyttet NMBU, og jeg vil påstå at det finnes noe for alle.

I studentmiljøet på NMBU er det rom for å vokse og utfordre seg selv, og det er det virkelig verdt å gjøre også. Gir du litt av deg selv, får du så utrolig mye tilbake. 

Fagmiljøene på NMBU er også veldig gode. Foreleserne er lett tilgjengelige, og det er lav terskel for å kontakte dem om en lurer på noe. 

4. Har du noen råd til kommende studenter? 

Som nevnt er studentmiljøet ved NMBU helt supert, så mitt første tips er å engasjere seg i noe! Finn deg foreninger/organisasjoner du synes virker interessante og vurder gjerne etter hvert å ta et verv. Det er en kjekk måte å bli kjent med andre med samme interesser som deg, samt oppdage nye ting som interesserer deg. 

Som ny student er også fadderuken en super anledning til å bli kjent med studenter fra både ens eget studieprogram og andre linjer. Å delta på denne kan jeg derfor også sterkt anbefale.

Noe jeg gjerne skulle visst mer om selv da jeg startet å studere var Skrivesenteret og Karrieresenteret ved NMBU. Førstnevnte tilbyr veiledning i akademisk skriving og kan bistå i utformingen av alt fra mindre rapporter til bachelor- og masteravhandlinger. Karrieresenteret kan hjelpe deg med søknad, CV og intervjutrening. Rådet mitt her er å gjøre deg kjent med disse og bruke dem for det de er verdt. 

Ellers kan jeg virkelig anbefale det å arbeide jevnt og trutt med studiene; innsatsen du legger inn underveis er noe 'ditt fremtidige jeg' vil takke deg for senere. 

(Ekstratips: NMBU har gode utvekslingsmuligheter, så ta et semester eller to i utlandet!) 

5. Hvordan bidrar du/jobben din/arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekraftsmål? 

WSP har en tydelig visjon om å utforme bærekraftige samfunn som er rustet for fremtiden. Arbeidet skjer innenfor et bredt spekter av prosjekter i ulike sektorer og bidrar dermed til flere av FNs bærekraftsmål.

Alle som jobber i WSP får opplæring i et innovasjons- og bærekraftsprogram kalt "Future Ready". Hensikten med dette er å gi råd som er i tråd med fremtidige trender knyttet til klima, samfunn, teknologi og ressurser. 

I arbeidet mitt med forurenset grunn jobber jeg direkte med mål nr. 3 (God helse og livskvalitet), nr. 14 (Livet i havet) og nr. 15 (Livet på land). Disse målene har alle delmål om å unngå utslipp/eksponering av helse- og miljøskadelige stoffer, og det å hindre at slike stoffer spres fra allerede forurensede områder står sentralt i arbeidet jeg utfører. 

Fakta

Navn: 

Anny Qvale 

Studieprogram: 

Kjemi og bioteknologi (spesialisering miljøkjemi) 

Masteroppgave: 

Waste-based sorbents for reducing the mobility and leaching of per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) in contaminated soil. 

Arbeidsgiver:  

WSP Norge (Avd Drammen) 

Andre relevante erfaringer: 

  • Øvingslærer ved NMBU 
  • Kursleder hos Forskerfabrikken

Publisert - Oppdatert

Del på