Her får du tips til hva du skal gjøre hvis hesten din har fått et sår.
Førstehjelp ved sårskader
- Stopp eventuell blødning
- Sår på beina: Legg en stram bandasje rundt beinet OVER såret
- Sår i armhulen eller lysken: Pakk sårhulen med rene håndklær eller lignende
- Om mulig, klipp området rundt såret for å få bedre oversikt. Beskytt sårflaten mot hår ved å dekke såret med hydrogel eller kompresser fuktet i saltvann. Området rundt såret vaskes med hudvennlig såpe, f.eks Lactacyd.
- Rens såret med fysiologisk saltvann (0.9%), eventuelt rent vann. Dersom det sitter synlig smuss fast i sårflaten, kan denne tørkes forsiktig av med fuktede kompresser. Ikke bruk bomull (bomull loer).
- Beskytt såret mot videre tilgrising ved å legge på en bandasje. Legg en steril sårforbinding (f.eks ‘Surgipad’) innerst mot såret. Denne festes med en gas-bandasje, før det legges på et polstrende lag som festes med en selvklebende bandasje, evt en stallbandasje, slik som vist på bildene.
- Vurdér såret fortløpende. Dersom såret har nærhet til ledd, sener, seneskjeder eller andre dypere strukturer må veterinær tilkalles for akutthjelp.
Slik bandasjerer du et sår
Bandasjen skal bestå av tre lag:
- Primærlag
Består av en steril sårforbinding (f.eks ‘Surgipad’) som legges rett på såret. Formålet er å skape et rent miljø med gode vilkår for kroppens egen cellevekst og naturlig sårheling. Ikke bruk salve eller spray i såret. Ulike typer sårforbindingerbrukes i de ulike stadiene av sårhelingen –konsultér din veterinær for dette. Bruk rene engangshansker ved bandasjering av dette laget. - Sekundærlag
Sårforbindingen festes med en gas-bandasje eller lignende for å holde primærlaget på plass og gi støtte. En selvklebende gas-bandasje er godt egnet. Bruk rene engangshansker ved bandasjering av dette laget. - Tertiærlag
Består av en bandasjeplate som festes med en stallbandasje eller en selvklebende elastisk bandasje. Formålet med dette laget er å holde de foregående bandasjelagene på plass og gi støtte, samt å beskytte mot skitt og smuss. Bruk gjerne elastisk tape på toppen og i bunnen av bandasjen for å hindre at bandasjen glir ned, samt å hindre at flis og hår kommer innenfor bandasjen.
Dette må du ha på stallen
- Reine hansker
- Fysiologisk saltvann
- Hydrogel
- Lactacyd
- Kompresser og sterile sårforbindinger
- Bandasjemateriell (gas-bandasje, selvklebende elastisk bandasje /stallbandasje)
- Rene håndklær
Fakta
Viktige telefonnr:
Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113
Giftinformasjonen: 22 59 13 00
Mattilsynet: 22 40 00 00 (dyrevelferd)