Forebygging og behandling av flåttbitt

Av Kristine Welde Tranås

Bildet viser en flått som akkurat er fjernet fra et dyr. Den blir holdt fast av en grønn og hvit flåttfjerner.
Det er viktig å fjerne flåtten fra dyrets hud. Det kan enkelt gjøres med en flåttfjerner.Foto: Shutterstock

Flåtten er et midd-dyr, som må suge blod for å utvikle seg fra et stadium til neste. Gjennom blodsuging kan den overføre sykdommer til dyr og mennesker. Flåttbitt bør derfor forebygges, så sykdom unngås.

Flått kan overføre sykdommer både til mennesker og dyr. Hunder kan bli syke av flåttbitt blant annet hvis de smittes av Borrelia-bakterier.

Det er heldigvis sjelden at hunder i Norge blir alvorlig syke etter flåttbitt, men likevel er det viktig å forebygge, jevnlig undersøke hunden din for flått og å fjerne flått hvis du oppdager noen.

I flåttsesongen er det lurt å gå nøye gjennom pelsen hver dag. Flåtten fester seg gjerne på områder med lite pels, slik som rundt øynene og munnen, på innsiden av ørene og under halefestet.

De vanligste symptomene på smitte hos hunder er at hunden ikke vil spise, den virker nedstemt og "ute av humør” og/eller den har smerter i ett eller flere ledd og halter derfor på ett eller flere bein, samt at den har feber.

Hvis du mistenker at dyret ditt har blitt syk etter flåttbitt, ta kontakt med veterinær.

Fjerne flått

Dersom du finner flått, bør du fjerne den så raskt som mulig. Bruk fingrene, en pinsett eller flåttfjerner. Ta tak i flåtten så nært hodet du kan, og dra den rett ut. Har den sugd mye blod og er stor, kan det være lurt å vri den litt mens du drar den ut. Desinifiser området med klorhexsidin eller pyrisept. Sitter det litt igjen av flåtten, kommer nok det til å dette ut i løpet av noen dager.
Det er helt vanlig at området blir litt rødt, men ta kontakt med en veterinær dersom det blir veldig betent.

Flåttmiddel

Til hund og katt fins det nå på markedet flåttmiddel i form av dråper, spray, halsbånd og tabletter som virker forebyggende mot flått.
Hvilket preparat du skal velge til din hund, er avhengig av hvor mye flått det er i det området du er. Noen preparater forhindrer flåtten i å feste seg, mens andre dreper flåtten etter at den har bitt seg fast i huden.
Snakk med en veterinær om hvilket preparat som passer best for dyret ditt.

Fakta

Les mer på Veterinærinstituttets sider Fakta om flått.

Publisert - Oppdatert

Del på