9.00 |
Introduksjon v/ førsteamanuensis Siv Kjølsrud Bøhn (NMBU) Appell ved prorektor Solve Sæbø (NMBU) |
9.15 |
Er kostrådene både sunne og bærekraftige? |
Rune Blomhoff (Professor, UIO): Et sunt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Er det mulig å være sunn på en bærekraftig måte? | |
10.00 |
Kosthold og bærekraft - før og nå |
Annechen Bahr Bugge (Oslo Met): Hvor bærekraftig var den tradisjonelle norske bondekosten og hvordan dette endret seg gjennom etterkrigstiden. Spesielt vil endringer i forbruket av kjøtt og grønnsaker, kjøttets plass i dagens kosthold og vegetartrender bli gjennomgått. | |
10.40 |
Bærekrafts-merking av mat – er det mulig å få til? |
Lene Frost Andersen (Professor, UIO): Kan bærekrafts-merking av mat bli det nye «nøkkelhullsmerke» og kan dette påvirke hva vi legger i handlekurven? Kan merking påvirke norsk matproduksjon? Hva sier EU om merking? Muligheter og utfordringer ved bærekrafts-merking blir gjennomgått. | |
11.20 |
Hvordan kan norsk landbruk øke bærekraftig produksjon av plantemat? |
Christian Anton Smedshaug (AgriAnalyse/NMBU): Er det bærekraftig å spise et plantebasert kosthold dersom andel importerte planteprodukter følger dagens mønster? Hvilke endringer må til i det norske landbruket for å møte en omstilling til et plantebasert kosthold og bærekraftig matproduksjon? Kan vi omregulere arealer til gress (dyrefôr) til dyrkingsarealer for grønnsaker/frukt/korn? | |
12.00 - 12.30 |
|
12.30 |
Er genmodifisering (GMO) løsningen for bærekraftig matproduksjon? |
Ole Johan Borge (Norges forskningsråd): Er genmodifisering (GMO) en god løsning for å sikre bærekraftig matproduksjon i fremtiden? | |
13.10 |
Er økologisk dyrkede matvarer sunnere for helsa? |
Siv Kjølsrud Bøhn, (Førsteamanuensis, NMBU): Hva vet vi om helseeffektene av konvensjonelle dyrkingsstrategier som gjødsling og ugress/insektsmidler? | |
13.50 |
Belgvekster og nitrogenfikserende jordbakterier - en symbiose for økt proteinproduksjon og bærekraft |
Åsa Frostegård (Professor, NMBU): Kan jordbakterier forbedre plantematens ernæringsmessige innhold samtidig som behovet for annen gjødsel blir lavere? | |
14.30 |
Vil vi – og kan vi gjøre bærekraftige valg? |
Torvald Tangeland (Oslo Met): Er forbrukerne villige til å gjøre bærekraftige valg og er det muligheter til dette i dagens samfunn? | |
15.10 - 16.00 |
|