- Følelsen av å bygge noe eget er fantastisk. Uten støtten fra Eik hadde jeg ikke ant hvordan jeg skulle begynne, sier datavitenskap-student Kristian Kramås.
Siden 2014 har Eik Idéverksted vært et populært tilbud for alle NMBU-studenter som går med en forsker, analytiker eller gründer i magen.
Her møtes over 30 studenter fra forskjellige studieretninger gjennom hele året, for å jobbe på prosjekter, enten i grupper eller hver for seg.
- Her på Eik er det aldri kjedelig. Det er lett å bli revet med når man bestemmer seg for å satse på et prosjekt. Jeg kan bruke alt fra 20-100 timer i en uke på Eik – i tillegg til at jeg er her i sommer. Studiene kommer i tillegg, sier Kristian Kramås.
Fantastisk å skape sin egen arbeidsplass
Etter at han besøkte Eik Idéverksted for første gang for tre år siden, har Kristian vært med på mange små og store prosjekter. Nå er han i ferd med å gjøre ett av dem til sin egen arbeidsplass.
Sammen med en kamerat har han utviklet et system for å gjøre arkivering og dokumentasjon i bedrifter enklere via digitale tjenester.
- Følelsen av å bygge noe eget er fantastisk. Takket være Eik er vi i ferd med å gjøre om hobbyprosjektet til et eget selskap. Uten støtten herfra, hadde jeg ikke ant hvordan jeg skulle begynne, sier Kramås.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Stor interesse fra næringslivet
Prosjektene på Eik Idéverksted er svært varierte. Tidligere studenter har jobbet med alt fra undervannsrobotikk til predikering av avlinger for jordbruk.
Prosjektene har fra første dag tiltrukket seg stor interesse fra næringslivet. DNB, Orkla, N2applied og SoilSteam International, er bare noen av firmaene fra inn- og utland som har samarbeidet med Idéverkstedet.
De unge utviklerne jobber også tett sammen med det studentdrevne konsulentselskapet LEDO på veien fra prosjekt til egen bedrift.
- Bare i 2020 har 12 oppstartsbedrifter blitt hjulpet i gang. Hver slik bedrift gir oss enda mer erfaring og fører også aktivitet og business tilbake til de andre prosjektene ved Eik, sier prosjektkoordinator Inna Marie Dahlen.
Les mer om tidligere prosjekter ved Eik Idéverktsted her
Utvider tilbudet til flere studenter
Eik Ideverksted startet som en frivillig forening for studenter, men nå har grunnleggerne sammen med NMBU bestemt seg for å omorganisere tilbudet og ta det et steg videre.
Under det nye navnet Eik Lab skal det bli et senter for studentinnovasjon på NMBU.
Takket være økt støtte fra NMBU REALTEK, skal Inna og to andre nyansatte nå gjøre tilbudet tilgjengelig for enda flere studenter.
Inna, som selv var en ivrig bruker av Eik mens hun studerte ved NMBU, oppfordrer spesielt flere jenter til å ta turen innom.
- Dette er ikke noe høyterskel-opplegg. Her møtes studenter fra alt fra handelshøyskolen til datavitenskap. Ikke vær redd for at miljøet er for «nerdete» for deg, du kan velge akkurat hva du vil jobbe med. Alle støtter og hjelper hverandre, og vil gjøre alt for at du skal trives.
- Selv jobbet jeg mye med markedsundersøkelser rundt forskjellige prosjekter, og syntes det var veldig spennende. Vi ser at den praktiske erfaringen du får på Eik er gull verdt når man senere skal ut i arbeidslivet, fordi du lærer deg hvordan du skal jobbe med et konkret prosjekt, sier hun.
Fakta om Eik Idéverksted
• Eik Idéverksted er en frivillig forening som ønsker å utvikle ideer samt inspirere og inkludere studenter og mennesker i regionen til å satse på bærekraftig teknologi.
• Vi driver hovedsakelig med teknisk utvikling og praktiske prosjekter, der aktiviteter innebærer prototyping, elektronikk, programmering, design, 3D-tegning, simuleringer, markedsanalyse osv.
• Lokalene inneholder blant annet produksjonshall, datarom, elektronikk-laboratorium og eget 3D-printer rom.
• Eik er åpent for studenter fra alle studieretninger ved NMBU.
• Vi arrangerer også workshops og informasjonsmøter for studenter.
• Du trenger ikke ha noe erfaring på forhånd – bare viljen til å få til kule ting.
• Du styrer selv hvor mye tid du vil bruke.
• Her kan du finne mer informasjon om Eik Idéverksted
- Her lærer jeg det jeg trenger for å kunne starte for meg selv
En av Eik-brukerne som allerede er godt i gang med sin egen bedrift, er plantevitenskap-student Simen Sjølie. Siden 2018 har han jobbet med blant annet nye løsninger for innendørs produksjon av planter.
Sjølie har allerede hatt store selskaper som Bama og Gartnerhallen på kundelisten. Han tror ikke det hadde vært mulig, hvis han ikke kunne bruke Eik Idéverksted som base.
- Det er dette jeg ønsker å jobbe med, så jeg tilbringer ofte 20-30 timer her i en vanlig uke. Her får jeg tilgang til lokaler, maskiner, 3D-printere og den utdannelsen jeg faktisk trenger, for å starte for meg selv. I tillegg er miljøet kjempebra.
- Hadde jeg ikke hatt erfaringen fra Eik, tror jeg det ville vært mye vanskeligere å starte egen bedrift. Jeg oppfordrer alle NMBU-studenter som har ekstra «drive» og ønsker å gjøre noe annet i tillegg til skole, til å ta turen innom Eik ideverksted, sier han.
Fakta
Engasjerte studenter
Eik er et sted der ildsjeler møtes for å skape. Man trenger ikke medlemskap eller erfaring - bare vilje til å være med på å få til kule ting. Eik driver hovedsakelig med teknisk utvikling, der aktiviteter innebærer prototyping, elektronikk, programmering, design, 3D-tegning, simuleringer, markedsanalyse osv.
Idéverkstedet har en sterk tilknytning til et engasjert fag- og studentmiljø ved NMBU, som man jobber målrettet sammen med for å skape en synergisk sammenfletting av faglig kompetanse og arbeidserfaring.
Eik har også kontakt med næringslivet i forbindelse med mange prosjekter. Prosjekter som kommer inn blir matchet med aktuelle kandidater på en måte som fremmer læring, nyskaping og gode resultater.