Et nytt NMBU-prosjekt skal bruke klimasmart landbruk til å øke matsikkerheten, avlingenes lønnsomhet og entreprenørskapet i lokalsamfunnene for småbrukere i Uganda.
I mange områder i Afrika sør for Sahara er matproduksjonen avhengig av regn. Vanning er ikke et alternativ. Slikt jordbruk blir stadig mer utfordrende på grunn av en økende befolkning, ikke-bærekraftige metoder, nedadgående jordkvalitet og et klima i endring.
Det finnes flere nye og innovative landbruksmetoder som kan motvirke disse trendene, inkludert «bevaringslandbruk» (eng: conservation agriculture) og bruk av biokull til lagring av karbon og forbedring av jordkvalitet. Uheldigvis går innføringen av disse metodene sakte. Dette skyldes delvis mangel på kunnskap i husholdningene og barrierer som stopper bruken av ny og bærekraftig teknologi.
Et nytt samarbeidsprosjekt, koordinert av NMBU, skal nå forbedre situasjonen for småbrukere i Uganda.
– Vi skal bidra til en storstilt implementering av klimasmart landbruk ved bruk av biokull, sier prosjektleder og NMBU-professor Jan Mulder.
Enkelt, billig og bærekraftig
I prosjektet skal forskerne undersøke innovativ, enkel, billig og bærekraftig biokull-teknologi, basert på biomasse fra ertebønner. De skal også teste nye kjemiske sammensetninger av biokullet.
– Disse nye og lavteknologiske konseptene har blitt brukt med suksess i sørlige deler av Afrika, sier Mulder.
– Der har de forbedret avlingene gjennom å øke utnyttelsen av jordvannet mer effektivt, samtidig som at jordsmonnets naturlige evne til å lagre karbon har blitt gjenopprettet, kommenterer Mulder.
– Prosjektet vårt vil legge grunnlaget for å benytte denne teknologien i Uganda, hvor jordsmonn og klimaforhold er svært forskjellige sammenliknet med det sørlige Afrika, sier han.
Flere fordeler
Forskernes hovedmål er å øke matsikkerheten, gårdenes lønnsomhet og ikke minst entreprenørskapet i lokalsamfunnene på småbrukere i Uganda.
– Prosjektet skal forbedre bøndenes inntektsgrunnlag gjennom opplæring og implementering av ny klimasmart praksis i landbruket.
– Vi skal hjelpe dem med å redusere jordforringelsen, minske jordbrukssystemenes sårbarhet ovenfor klimaendringer, og samtidig bidra til å bufre effektene av klimaendringene, avslutter han.
Fakta
OM PROSJEKTET:
Tittel: Climate smart innovations in agriculture in Uganda: Improved food security, livelihoods and soil carbon
Finansiering: Norwegian Research Council, Researcher Project - NORGLOBAL2
Varighet: 2020-2023
Budsjett: 12 MILL NOK
Koordinator: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Partnere: Norges Geotekniske Institutt (NGI), Makerere University (Uganda), Gulu University (Uganda), Rural Enterprise Development Service (REDS), Menon Economics AS