Steinblokker fraktet med isen fra Jotunheimen til Ås, kalkstein fra Hadeland med fossiler av langstrakte blekkspruter og trær avlet opp etter frø som overlevde atombomen. Et geologisk klasserom vokser fram i parken på NMBU.
Visste du at Norge en gang lå sør for Ekvator?
I tropisk, grunt hav for over 450 millioner år siden levde primitive blekkspruter med langstrakte, kjegleformede skall i våre farvann. Den gangen lå landmassen som Norge består av, langt sør for Ekvator. Dyrelivet i havet i denne perioden, som kalles ordovicium, er vel bevart i form av fossiler. I og rundt Oslo finnes det rikelig med kalkstein som bevarer det historiske dyrelivet.
Slike steiner er bare noe av det som er å finne i NMBUs geologihage.

Trær fra Hiroshima
Også trærne i geologihagen gjemmer en helt unik historie. Knapt et år etter at allierte fly slapp en atombombe over den japanske byen Hiroshima i 1945, skjøt grønne skudd igjen opp fra bakken. Etter den massive ødeleggelsen og tap av både menneske- og planteliv, var trærnes overlevelse en stor overraskelse for mange. Frø fra Hiroshima-trærne har blitt spredt som fredssymboler og minnesmerker til botaniske hager og institusjoner verden over. Treet som står i geologihagen på Ås er avlet opp ved NMBUs planteskole.
For øvrig er trærne og plantene plassert i samsvar med de geologiske tidsepokenesom hagen er delt opp i.
Utendørs læringsarena for landskapsarkitekter og geologer
Studentene i landskapsarkitektur og landskapsingeniør har vært med å bygge hagen, som en del av et innføringskurs i fagene. Gjennom hellelegging, kantstein, utlegging av grus, planering og beplantning har hagen tatt form. Det er brukt norsk naturstein som byggematerialer, som blant annet trapper, kantstein og heller av Oppdal- og Ottaskifer med forskjellig overflatebehandling.

Hagen blir et felles utendørs klasserom for studenter og andre interesserte. Foreløpig mangler skilting, men det skal være klar til våren.
Samarbeid på tvers
Etableringen av geologihagen har vært et tverrfaglig samarbeid mellom NMBUs parkavdeling, Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, Norges Landskapslaboratorium og Institutt for landskapsarkitektur.
Pensjonert førsteamanuensis Michel Heim har stått for det geologifaglige ansvaret. Parkavdelingen ved Helle Blindheim Strandhagen og Bjørn Anders Fredriksen har tatt seg av hagedesignet.
Ragna Berg ved Institutt for landskapsarkitektur har vært prosjektleder for undervisningen og byggingen av hagen. Med seg som instruktører hadde hun Ingvild Tønsberg fra Parkavdelingen, Arne Aas fra Uteanlegg AS og fjorårets europamester i anleggsgartnerfaget, Kjetil Schwoch fra Anleggsgartner Strandman AS.



Artikkelen ble publisert første gang i oktober 2019 og oppdatert i august 2020.
Fakta
NMBUs geologihage ligger ved inngangen til Jordfagbygningen på campus Ås. Se kart her (MazeMap).
Andre nyheter:
- Ny rapport: Slik kan skolegården gjøre barn og unge mer fysisk aktive
- Aspelin Ramm-prisen 2019: Kan Oslo forberede seg på den neste store flommen?
- Ny forskning: En dag på gården gjør godt for personer med demens