En vaksine produsert i melkesyrebakterie gir økt beskyttelse mot tuberkulose i forsøk på mus. Dette kommer fram i en artikkel nylig publisert i Frontiers in Immunology av forskere ved NMBU i samarbeid med forskere fra St. George’s University i London.
Under ledelse av professor Vincent Eijsink og seniorforsker Geir Mathiesen, har forskerne ved NMBU i flere år utviklet metoder for å produsere og feste proteiner av medisinsk interesse på overflaten av melkesyrebakterier.
Gjennom et prosjekt støttet av Globvac-programmet i Norges Forskningsråd, har forskningsgruppen genmodifisert melkesyrebakteriene Lactobacillus slik at de kan benyttes som produsenter og leveringsorganismer av en tuberkulosevaksine. Målet er å lage en ny slimhinnevaksine som gir bedre beskyttelse og effekt enn BCG- vaksinen, som benyttes mot tuberkulose i dag, men som er langt fra optimal.
En «booster» til BCG
I artikkelen i Frontiers in Immunology viser forskerne at den Lactobacillus-baserte vaksinen kan gi mus økt beskyttelse mot infeksjon av tuberkulosebakterien Mycobacterium tuberculosis. I studiet ble det testet to strategier for vaksinering. I den første strategien blir genmodifiserte Lactobacillus gitt gjennom nesen til allerede BCG-vaksinerte mus, som en «booster-vaksine», for å forsterke effekten av BCG. I den andre strategien ble musene kun vaksinert med genmodifiserte Lactobacillus.
Forsøkene viste at den beste strategien var å benytte Lactobacillus som en «booster» til BCG. Mus vaksinert med «booster-strategien» hadde signifikant færre tuberkulosebakterier i lungene sammenlignet med mus som kun var vaksinert med BCG. Siden BCG-vaksinen bare gir delvis beskyttelse, kan bruk av disse lactobaciller som «booster» bli av stor betydning.
- Vi har nå kommet ditt at de mest lovende vaksinekandidatene som vi har utviklet kan inngå i standardiserte ytterligere dyreforsøk med mål om å bli godkjent for kliniske forsøk. Dette blir veldig spennende, sier Geir Mathiesen, som har drevet fram dette arbeidet i mange år.