NMBUs deltagere i Forsker Grand Prix Oslo

Av Eivind Norum

Pranvera Hiseni og Mari O. Mamre stiller til formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix.
Pranvera Hiseni og Mari O. Mamre stiller til formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix. Foto: Yngve Vogt

NMBUs stiller med to deltagere i formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix. 24. september 2019 står de begge på scenen for å bli regionens beste forskningsformidler. 

Er boligmarkedet inkluderende, eller presses unge og sårbare grupper ut av byene? Dette spørsmålet tar NMBUs Mari O. Mamre opp når hun stiller på scenen i Forsker Grand Prix.
Er boligmarkedet inkluderende, eller presses unge og sårbare grupper ut av byene? Dette spørsmålet tar NMBUs Mari O. Mamre opp når hun stiller på scenen i Forsker Grand Prix. Foto: Yngve Vogt

Mari O. Mamre

Det handler om boligpriser og førstgangskjøpere når Mari O. Mamre stiller på scenen på Latter den 24. september i år. I sin forskning ser hun nærmere på hvordan førstegangskjøpere av boliger har muligheter til å komme inn på boligmarkedet. Hun bruke avanserte datasystemer for å skaffe ny kunnskap som kan gi bransjen og kjøperne bedre og sikrere kunnskap i fremtiden. 

- Jeg vil bidra til økt kunnskapsgrunnlag innen feltet. Det motiverer meg. I forskningen min benytter jeg mobildata, ny og detaljert salgsstatistikk og muligheter til å raskt koble sammen ulike databaser. Det har gitt svært lovende fremskritt for kunne å fange opp hvem som kommer seg inn i boligmarkedet.

Og forskningen er nyttig for både selger og kjøper. 

- Jeg forsker på boligmarkedet og hvordan vi kan utnytte de nye metodene for forbedret datagrunnlag i boligmarkedsforskningen.

Et annet tema Mamre er opptatt av er kvalitetsendringer ved boliger og hele nabolag.

- Et stort svart hull innen verdivurdering av boliger og analyser av by- og regional utvikling er mangelfulle data for kvalitetsforskjeller. Stordata gir nye muligheter for å måle kvalitetsendringer ved boliger eller hele nabolag. Et eksempel er effekten av områdesatsninger i svake områder på ferdsel, befolkningsmiks eller byggeaktivitet. Et annet er muligheten til å skille prisvekst fra kvalitetshevinger i boligprisstatistikken.

Forsker frem nye metoder for å få finne frem i bakteriefloraen i magen . Møt Pranvera Hiseni på scenen under Forsker Grand Prix.
Forsker frem nye metoder for å få finne frem i bakteriefloraen i magen . Møt Pranvera Hiseni på scenen under Forsker Grand Prix. Foto: Yngve Vogt

Pranvera Hiseni 

I magene våre er det millioner av bakterier. Av og til skaper en ubalanse i disse tarmbakteriene trøbbel for helsen vår. Pranvera Hiseni jobber med utvikle en helt ny metode for å diagnostisere bakteriene i magene våre. Og får hun det til kan det endre hvordan det tas prøver, og hvor raskt en får svar på prøvene. 

- Jeg sammenligner bakteriefloraen med musikk. Når det spilles etter notene blir det hele en vakker harmonisk melodi. Men, av og til, hvis det spilles i utakt. Da låter det surt. Slik er det også magen. Er du sunn og frisk er mikrobene i harmoni, men er noen av mikrobene borte, i mindretall eller at noen har fått bli alt for mange. Da blir det en tarmsang som ikke låter bra, sier en smilende Hiseni.  

I sin forskning tester hun ut metoder for å få god oversikt over tarmbakterier. Det kan hjelpe til i diagnostiseringen av en rekke ulike sykdommer. Og forskningen gjennomføres ved help av både personer og dataanalyser.  

- Vi har prøvd ut ulike bakteriemiksturer på 500 personer. Nå er vi i ferd med å komme opp med et helt nytt system som vil gjøre dette arbeidet hurtigere og raskerere enn i dag.  Målet er at de nye testmetodene som avslører magens baktereflora skal bli et gjort tilgjengelig om ikke alt for lang tid. 

Kan dette på en måte revolusjonere testmetodene?

- Ja, sier Hiseni litt hemmelighetsfullt.

Du kan være publikum på Latter

Ønsker du å være publikum på Latter og ikke minst heie frem NMBUs to deltagere er det bare å møte opp på Latter.  Det blir et forskningsshow med høy underholdningsfaktor hvor den beste forskningsformidleren i Oslo og Akershus blir kåret. Arrangementet er helt gratis, åpent for alle og publikum trenger ikke billett.

Fakta

Hva er forsker Grand Prix?

Ti phd-kandidater har fire minutter på seg til å engasjerende fortelle om sitt forskningsprosjekt, og du som publikum er med på å stemme frem vinnerne.

Tid: Tirsdag 24. september kl. 18.00-20.30.
Sted: Latter scene, Aker brygge.

Publisert - Oppdatert

Del på