Premie for beste kronikk om naturbasert reiseliv

Av Cathrine Glosli

Utdeling av vandrepremien sølvtastaturet for beste kronikk i naturbasert reiseliv, høsten 2018. Fra venstre: Stian Stensland (kursansvarlig), Hans Kristian Øverby, Gunn Evy Auestad, Kristin Rogstad Olsen og Bjørn Reynisson Grimsby (årets vinner).
Utdeling av vandrepremien sølvtastaturet for beste kronikk i naturbasert reiseliv, høsten 2018. Fra venstre: Stian Stensland (kursansvarlig), Hans Kristian Øverby, Gunn Evy Auestad, Kristin Rogstad Olsen og Bjørn Reynisson Grimsby (årets vinner). Foto: Stian Stensland

Masterstudent Bjørn Reynisson Grimsby, fikk den gjeve vandrepremien sølvtastaturet for beste kronikk denne høsten. Hvert år premieres de beste kronikkskriverne på naturbasert reiseliv. 

Studentene ved masterprogrammet naturbasert reiseliv får hvert år en kreativ start på studiet når de må skrive en kronikk i kurset REIS202 «Introduksjon til masterstudiet i naturbasert reiseliv».
– Kronikkskriving er en nyttig øvelse, sier emneansvarlig, førsteamanuensis Stian Stensland.
– Da må studentene utrykke seg kort og konsist som «eksperter» på et tema. Dette er noe man ofte må kunne når man senere kommer ut i arbeidslivet.

Høsten 2018 ble masterstudent Bjørn Reynisson Grimsby premiert for å ha skrevet kullets beste kronikk. 

Manglende reiselivssatsning
Grimsby skrev om det han mener er manglende satsning og bruk av naturen i reiselivssammenheng i hjemkommunen sin, Lenvik. Dette fordi regionen satser, men det er ikke synlig på "hans" side av fjorden.

– Jeg tror reiselivsnæringen kommer til å sysselsette mange flere i årene som kommer. Jeg velger heller å fokusere på hva som kan gjøres istedet for det som burde forbys.

Under skrivingen av kronikken fikk han tips om at, med en setningsendring eller to, kunne kronikken vinkles inn mot en kommunesammenslåing, der følgelig kommuneplanen må endres og slik også satsningsstrategi.

– Jeg slo til, og var så heldig at da jeg fikk kronikken trykt i Folkebladet, hvor det pågikk en samfunnsdebatt om den kommende storkommunen Senja.

– Det var egentlig ganske spennende å se hva som inngår i skrivinga av tids- og ressursbruk. Når jeg etterhvert fikk den publisert først ett, så to, så tre steder ble det gøy å få lønn for strevet. 

Cruiseturismen må få strammere tøyler
Kristin Rogstad Olsen har også fått sin kronikk på trykk denne høsten, hun i Nationen. Temaet var cruiseturismen, og hun etterlyste i sin tekst tiltak. "Havnekommunene må sette ned foten, og innføre bedre reguleringer," skrev hun. "Om vi skal være med på det grønne skiftet, må vi satse på verdiskapning og bærekraft, og her er cruiseturismen en enorm kontrast." 

Hvordan var det å skrive kronikk?

– Etter å ha fått god hjelp fra Gunn Evy før og underveis i prosessen, så ble det ganske gøy å skrive kronikk, sier hun. 

– Jeg valgte cruiseturisme som tema fordi det nylig hadde kommet ut en sak om cruiseturismen i Oslo, og det var derfor relevant. I tillegg til at jeg synes dette er et spennende felt. 

Begge kronikkene er linket opp i faktarammen. 

Fakta

Publiserte kronikker: 

Publisert - Oppdatert

Del på