NMBUs forsker Knut Einar Rosendahl oppdaget i samarbeid med SSBs forsker Mads Greaker regnefeilen i konsekvensutredningen som lå til grunn da Stortinget vedtok åpningen.
Da inntekter fra nesten 20 år med potensiell oljevirksomhet i Barentshavet sørøst skulle summeres opp, tastet Oljedirektoratet en grov feil i et Excel-dokument, skriver Teknisk Ukeblad i artikkelen:
Tastefeilen ga over 130 milliarder kroner mer i anslåtte inntekter fra området - en dobling av de egentlige anslagene. Deretter presenterte Olje- og energidepartementet de feilkalkulerte tallene for norske politikere, som endte opp med å åpne det kontroversielle området.
Artikkelen refererer til en rapport: Petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst – om klima, økonomi og sysselsetting, som er skrevet av professor Knut Einar Rosendahl og seniorforsker i Statistisk Sentralbyrå Mads Greaker på oppdrag fra Greenpeace og Natur og Ungdom i forbindelse med disse organisasjonenes søksmål mot staten.
Konklusjoner i rapporten:
- Regnefeil på bruttoinntekt i lavt scenario gir dobbelt så høyt anslag som fasit. 270 milliarder kroner er oppgitt i konsekvensutredningen, 135 milliarder kroner er det riktige beløpet.
- Kun bruttoinntekter er tatt med i sammendraget, nettoinntekter er med i teksten – men hvor mange leser mer enn sammendraget?
- Diskontering (4%), dvs nåverdi, er ikke beregnet
- Fratrekk av kostnader ved CO₂-utslipp i Norge er utelatt
- Andre miljøkostnader er utelatt
Konklusjonen er en negativ nåverdi i lavt scenario.
Dagens Næringsliv har tidligere omtalt Greaker og Rosendahls kritikk mot statens kalkyler, men ikke tallblemmen som sådan. Saken ble også omtalt i august på Energi og Klima sine nettsider.
Statoil foretar oljeleting i Barentshavet nå.