Nytt, praktisk masteremne i økotoksikologi

Av Cathrine Glosli

Lab
LabFoto: science photo/Shutterstock

Er du interessert i miljøgifter og økotoksikologi? Denne augustblokka tilbyr MINA emnet "Effekter og biomarkørmetoder i toksikologi" (FMI330) for første gang. Emnet er essensielt for deg som ønsker praktiske kunnskaper som prøvetaking og laboratorietesting. 

En biomarkør er en indikator som kan måles og som forteller noe om en organismes helsetilstand.
– Biomarkører er svært nyttige da de måles direkte, sier sier emneansvarlig Knut Erik Tollefsen.
Han sier videre at de forteller hva organismen man undersøker har vært utsatt for, hvordan det har skjedd og hva slags potensielle effekter det kan ha. 
– Når vi snakker om miljøgifter er dette essensiell kunnskap, og metoder som kan beskrive dette er veldig nyttige, både i forskning og ikke minst forvaltning. Miljøgifter er en svært reell problemstilling i en forvalters arbeidshverdag. 
Tollefsen arbeider til daglig som seniorforsker i økotoksikologi ved NIVA og er ansatt som professor II ved MINA. 

Praktiske teknikker og ferdigheter
Målet med FMI330 er å gi grunnleggende kunnskap om biologiske effekter og biomarkører, og deres anvendelser i (øko)toksikologi for potensiell bruk i forskning og forvaltning. Du lærer å vurdere eksponering, effekter og risiko for naturlig og menneskeskapte stressfaktorer. Det er mye fokus på praktiske laboratorieøvelser hvor du tester ulike former for toksisitet. Du lærer å benytte ulike metoder basert på responser på molekylært, cellulært og organismenivå. Forutsatte forkunnskaper er KJM100, BIO100, STAT100, eller lignende. Emnet passer godt sammen med MINA200 og FMI309/310. 

Les mer om FMI330 i NMBUs emnehåndbok her.

Publisert - Oppdatert

Del på