Klima- og miljødepartementet (KLD) har opprettet et Ekspertråd for økologisk tilstand. Rådet skal lage et verktøy for å måle når naturen er i god tilstand. INAs professor Anne Sverdrup-Thygeson blir et av medlemmene.
Hva kjennetegner et økosystem i god tilstand? Dette spørsmålet skal det nye Ekspertrådet skal svare på. Medlemmene er ifølge departementet «blant landets fremste eksperter på å vurdere tilstand og utvikling i norske økosystemer». Ekspertrådets arbeid vil omfatte alle de store økosystemene (hav, skog, fjell, våtmark, kulturlandskap og åpent lavland).
Våre etterkommeres livsforsikring
– Jeg gleder meg til krevende, men viktige diskusjoner med dyktige fagfolk, sier INAs professor Anne Sverdrup-Thygeson.
– Dette blir nok gøy, men det er ikke småtteri vi skal legge på bordet om et år. Jeg går til arbeidet med en viss ærefrykt, både for arbeidet som skal gjøres og virkningene av det. En velfungerende natur er selve grunnlaget for vår velferd - og en livsforsikring for våre etterkommere.
I Ekspertrådets mandat heter det:
Ekspertrådets oppgave vil være å innen 1. juni 2017, med unntak av områder som faller inn under oppfølging av vannforskriften, foreslå naturvitenskapelige indikatorer og kriterier for økologisk tilstand i norske økosystemer som minimum klargjør hva som er "god økologisk tilstand".
Ekspertrådet skal i første omgang foreslå et fagsystem som kan etableres for økosystemer på fylkes-/regionnivå, eller annet faglig basert, hensiktsmessig nivå, med en innretning som er kostnadseffektiv og anvendelig for forvaltningen slik at det kan tas i bruk i forvaltningen innen 2020.
Systemet skal være langt enklere enn systemet som er etablert for oppfølging av vannforskriften. Det skal fokuseres på hva som er god tilstand, og ikke andre klassegrenser. Fagsystemet skal også baseres på et begrenset antall indikatorer som reflekterer økosystemenes struktur- og funksjon og som tar hensyn til naturlig dynamikk i økosystemene.
(…)
Ekspertrådet skal også gi anbefalinger om hvor ofte tilstanden i de ulike økosystemene bør vurderes og klassifiseres, og peke på hvilken innretning og detaljeringsgrad som bør være et siktemål for et fagsystem på lengre sikt.»
Stort ansvar
Ekspertrådets anbefalinger skal foreligge innen 1. juni 2017.
– Vi har fått et stort ansvar, sier Sverdrup-Thygeson.
– Jeg skal gjøre mitt beste for å være tilliten verdig, avslutter hun.