NMBUs Brit Salbu er tildelt en æresmedalje for sin pionerrolle innen forskning på radioaktiv forurensning etter Tsjernobyl-ulykken.
Professor Brit Salbu var en av de første utenlandske forskere som besøkte områdene som ble forurenset av Tsjernobyl-ulykken, verdens verste kjernekraftulykke.
Nylig ble hun tildelt en æresmedalje under en 30 års minnemarkering for Tsjernobyl-ulykken som fant sted på en radioøkologi-konferanse, «EC Comet Workshop: Models fit for purpose», i Sevilla, Spania. Medaljen ble overrakt av Professor Valeriy Kasparov, på vegne av Chernobyl Union, Ukraine, en offentlig organisasjon for ofrene fra atomulykken.
Salbu, som leder faggruppen miljøkjemi ved NMBU, Isotoplaboratoriet og NMBUs senter for fremragende forskning, Centre for Environmental Radioactivity (CERAD Coe), fikk prisen fordi hun var en av de første internasjonale forskerne som besøkte de forurensende områdene rundt Tsjernobyl – og for mangeårig banebrytende forskningssamarbeid.
Da Tsjernobyl-ulykken inntraff tilhørte området Sovjetunionen, og tilgangen til områdene var mildt sagt meget begrenset. Men takket være forskere fra Gomel og Kiev fikk Salbu tidlig tilgang til den såkalte sikkerhetssonen, en sone på 30 kilometer i radius, rundt Tsjernobyl, og deltok aktivt i debatten om konsekvensene av ulykken.
Hun fant radioaktive partikler i fjellområder i Norge, og hevdet at de kom fra ulykken i Tsjernobyl. Det var flere krefter som jobbet mot henne den gangen. Mange mente det ikke var mulig at radioaktive partikler hadde spredd seg så langt. Men Brit Salbu stod på sitt, og det skulle vise seg at hun fikk rett.
En stund etter at hun fikk tilgang til sikkerhetssonen første gang, ble en forskergruppe fra Norge invitert av organisasjonen Chernobyls Children til berørte områder i Hviterussland hvor også to medlemmer av den sovjetrussiske dumaen deltok.
- Vi inviterte med oss NRK–fjernsynet som laget etter den tids målestokk en meget god og realistisk fremstilling av situasjonen, forteller Salbu.
NMBU/Isotoplaboratoriet har hatt et godt samarbeid med forskere i Ukraina, Hviterussland og Ukraina gjennom de siste 30 årene, senest mai i år hvor de gjennomført et vellykket feltarbeid innenfor sikkerhetssonen rundt Tsjernobyl-reaktoren.