Nytt for vitenskapen: Fuglers ferd over Andesfjellene dokumentert for første gang

Av Cathrine Glosli

Amerikasaksenebb
AmerikasaksenebbFoto: Christian Ziegler

For første gang er det dokumentert at fugler kan trekke fra Amazonas og over Andesfjellene. Hittil har forskerne trodd at den massive fjellkjeden har vært en uoverkommelig barriere for Amazonas’ fugler.  

Amazonas er et av de mest artsrike stedene på kloden, og hjem for utallige fuglearter. Dette inkluderer et stort antall fugler som i tørketiden hekker på strendene av de mange elvene i Amazonasbassenget. Det er imidlertid gjort lite forskning på hvor disse fuglene drar når vannstanden øker i regntiden og strendene blir borte, og det er få som har hatt tro på at fuglene trekker over de enorme Andesfjellene.
– Det har aldri vært dokumentert at fugler som hekker i Amazonas trekker over Andesfjellene til Stillehavskysten på andre siden, sier en av forskerne bak en ny studie, førsteamanuensis Torbjørn Haugaasen ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Fokus: amerikasaksenebb
I studien har forskerne sett på trekkmønstrene til amerikasaksenebb (Rynchops niger cinerascens). Fuglene ble merket med satellittsendere i Manu nasjonalpark i Peru, som er kjent for sitt høye biologiske mangfold. Der hekker de på strendene langs Manu-elven. Forskerne ønsket å finne ut hvor fuglene gjør av seg når de forsvinner fra området i regntiden, etter at hekkeperioden er ferdig og strendene blir oversvømt.

Amerikasaksenebb
Amerikasaksenebb Foto: Shutterstock

5000 meters høyde
Andesfjellene er verdens lengste fjellkjede. Med en gjennomsnittshøyde på cirka 4000 meter utgjør den en formidabel barriere.
– Andesfjellene har tradisjonelt blitt ansett for å være umulig å krysse for trekkfugler fra Amazonas, sier Haugaasen.
– Dersom saksenebbene skal over fjellene fra Manu, må de opp på nesten 5000 meters høyde for å komme over.
– Rødnebbterne (Sterna paradisaea) er kjent for å krysse Andesfjellene lenger sør, men der ligger fjellkjeden på rundt 1500-2000 m.o.h.

Andesfjellene, Chile
Andesfjellene, Chile Foto: Shutterstock

Bekreftet kryssing av Andesfjellene
Forskerne merket åtte individer med satellittsendere.  
– Vi dokumenterte at fuglene pendlet avstander på flere hundre km, for eksempel til områder i Brasil og Bolivia og tilbake til Manu, selv under hekkeperioden.
– Vi mistet kontakten med noen fugler relativt raskt, men tre fugler gav oss data over en god periode. To av disse krysset Andesfjellene og endte opp ved Stillehavskysten. Bare det i seg selv er fantastisk at vi har klart å dokumentere, kommenterer Haugaasen.

Enorme avstander
Dessverre mistet forskerne kontakten med den ene fuglen etter kryssingen, men de klarte å dokumentere hele trekket til én fugl.
– Denne vandret først fra Manu over til Lima på kysten av Peru, før den satte nebbet sørover og endte opp ved Concepción i Chile. Der holdt den til en periode, før den returnerte opp langs kysten, krysset Andesfjellene på nytt og endte opp på den samme stranden i Manu – en rundtur på omkring 9 500 km.

På kryss og tvers av kontinentet
En av de tre fuglene viste seg å være spesielt interessant. Hun trakk i fullstendig motsatt retning, fra Manu, gjennom Bolivia og ned til grensa mellom Paraguay og Brasil før forskerne mistet kontakten med henne.
– Dersom hun hadde fortsatt videre nedover elvesystemene, hadde hun endt opp på kysten av Atlanterhavet, sier Haugaasen entusiastisk.
– Vi behøver flere studier for å få det bekreftet, men våre resultater indikerer at fugler fra en og samme populasjon i Manu har minst to helt forskjellige trekkmønstre – både tvers over Andesfjellene, og tvers over det søramerikanske kontinentet.
– Dette antyder at de forskjellige fuglepopulasjonene i Sør-Amerika ikke er separate enheter, men en del av et sammenhengende nettverk.

Oppfølging?
Forskerne har bare så vidt begynt å forske på dette temaet. De ønsker nå å utvide studiet videre østover for å finne ut hva trekkmønstrene er på denne arten på tvers av hele Amazonas. Ideelt sett vil de også ha med nye arter i undersøkelsene.
– Når vi nå først har dokumentert at amerikasaksenebb er i stand til å trekke over Andesfjellene, er det ikke usannsynlig at vi vil finne samme strategi også hos andre fuglearter.
– Dessverre er disse satellittsenderne veldig kostbare, så det kan ta tid å få til om vi ikke finner en mer kostnadseffektiv metode. 

Bakgrunn:
Lisa C. Davenport, Katharine S. Goodenough, Torbjørn Haugaasen
Birds of Two Oceans? Trans-Andean and Divergent Migration of Black Skimmers (Rynchops niger cinerascens) from the Peruvian Amazon
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144994

Fakta

Publisert - Oppdatert

Del på