Kurs: Lokalt miljøretta helsevern

Trenger din kommune økt kompetanse når det det gjelder oppgavene i miljørettet helsevern? Eller ønsker du å kvalifisere deg for slike oppgaver? Dette kurset gir kunnskap om metoder og tilnærminger for arbeidet innen miljørettet helsevern.

Søknadsfrist

30. juni 2025

Oppstartsdato

21. oktober 2025

Studiepoeng

5

Pris

16 500 ,-

* Kursavgiften dekker

Tid og sted

Tid: 21. - 23. oktober 2025. Sted: NMBU

Nærmere om tid og sted

Innhold

Emnet skal dekke kunnskap om utøvelse av lokalt arbeid innen miljøretta helsevern. Dette dreier seg blant annet om biologiske, kjemiske og fysiske miljøfaktorer. Miljøretta helsevern omfatter de faktorene i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på innbyggernes helse og beskrives i kapittel 3 i Folkehelseloven. Dette innebærer kunnskap om perspektiver innen feltet, om aktører og prosesser og en integrering av miljørettet helsevern i lokalt folkehelsearbeid. Videre dekker emnet kunnskap om metoder og tilnærming for en systematisk arbeid med miljøretta helsevern. Emnet skal gi trening i tverrfaglig samarbeid og vektlegge bidraget fra miljøretta helsevern i samfunnsutviklingen.

Målgruppe

Ansatte som ikke nødvendigvis jobber i miljøretta helsevern, men som trenger noe av grunnkunnskapen som planleggere, helsepersonell og lignende. I tillegg er det aktuelt for de som vurderer miljøretta helsevern som arbeidsområde eller de innenfor fagområdet som ønsker faglig påfyll.

Læringsutbytte

Etter fullført kurset skal deltageren:

  • Ha inngående kunnskap om begreper, temaområder og oppgaver for miljøretta helsevern
  • Ha inngående kunnskap om lovverk, aktører, planlegging og forvaltning i miljøretta helsevern inkludert tilsyn og beredskap
  • Kunne utarbeide konsekvensutredninger om helsebelastninger
  • Forstå og kunne anvende registerdata og statistikk som viser status og utvikling i miljøfaktorer og helsetilstand
  • Kunne identifisere og vurdere etiske problemstillinger og dilemmaer i et innen miljøretta helsevern.
  • Kunne ta utgangspunkt i en lokal utfordring innen miljøretta helsevern og redegjøre for hvordan en utreder, planlegger, gjennomfører og evaluerer denne i samarbeid med relevante sektorer, offentlig og privat

Tid og sted

DatoTidspunktTemaer for dagen
21. oktober 202510:00 - 16:00Miljørettet helsevern:
- Lover og forskrifter
- Tilsyn
- Godkjenning
- Veiledning
- Saksbehandling
- Beredskap

Eksempler og demonstrasjoner fra Nordre Follo kommune.
22. oktober 202509:00 - 15:00 Plan- og bygningsloven (PBL) i et miljørettet helseperspektiv.
23. oktober 202509:00 - 14:00- Registerdata og statistikk
Fysiske faktorer i miljørettet helsevern:
- Radon
- Luftforurensing
- Støyforurensing

Programmet kan endres noe, deltakere som har meldt seg på vil få beskjed om endringer.

Sted og overnatting

Samlingene vil foregå på NMBUs campus. Deltakerne må selv besørge transport og overnatting. Det nærmeste hotellet til campus er Thon Hotel Ski. Det er også mulig å overnatte i Oslo og ta toget til Ås. Her følger ulike transportmuligheter til Ås.

Undervisning og eksamen

Kurset vil ta utgangspunkt i deltakernes arbeidshverdag, og man oppfordres til å ta med egne caser/problemstillinger innen temaet miljørettet helsevern. En del av undervisningen vil bli gjort tilgjengelig før samlingen, dette bør ses før samlingen for å få et godt læringsutbytte.

Eksamen vil være en muntlig gruppeoppgave som vurderes til bestått/ikke bestått. Eksamen gjennomføres digitalt en måned etter siste samling: 24. november 2025. Det er et krav om minimum 80 % oppmøte for å kunne ta eksamen. De som ikke tar eksamen vil få utstedt et kursbevis fra NMBU gitt at de har deltatt på minimum 80 % av samlingen.

Påmelding og studiekompetanse

For å ta eksamen kreves det generell studiekompetanse, hvis du ikke har generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av din realkompetanse, for mer informasjon om studiekompetanse og realkompetanse se vår hovedside. Skjema om realkompetansevurdering må lastes opp samtidig med at du sender søknaden. 

For å kunne delta på kurset må deltaker ha minimum 2 års arbeidserfaring (trenger ikke være sammenhengende).

Kursavgift

Undervisning, eksamen, tilgang til noe litteratur og programvare. Kursavgiften dekker også lunsj og kaffe/te alle dagene. Utgifter til reise og eventuell overnatting dekkes av kursdeltaker utenom.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen: 30. juni 2025 belastes med en avgift på kr 8 000,-. Ved avmelding seinere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldt til at kurset kan gjennomføres.

Påmelding

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding.

Kontaktpersoner: