MILJØ302 Miljøvitenskap
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Leif Ståle Haaland
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:25. Se merknad.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Totalt 125 timer. Forelesninger: 12 timer. Felt- og laboratoriearbeid: 48 timer. Gruppearbeid: 65 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emner har undervisning/vurdering i augustblokka.
Om dette emnet
I dette emnet vil studentene utvikle teoretiske og praktiske ferdigheter knyttet til grunnleggende og anvendt miljøvitenskap. Emnet legger opp til at studentene bevisstgjøres samspillet mellom biologiske, geologiske, hydrologiske, fysiske og kjemiske prosesser i nedbørsfeltet. Undervisningsaktiviteter vil omfatte feltarbeid med prøveinnsamling, laboratorieanalyser, bearbeiding og tolkning av data, og til slutt presentasjon av resultatene.
Etter en kort introduksjon innledes emnet med tre feltdager med undersøkelser og prøveinnsamling. Feltarbeidet vil foregå i et nedbørsfelt i Ås, der studentene vil samle inn prøver av jord og vann, og måle gassutveksling. I andre uke skal studentene gjennomføre nødvendige analyser av de innsamlede prøvene i fakultetets laboratorier. I tredje uke bearbeides data, disse tolkes og sammenstilles i en poster og ved en muntlig presentasjon. Arbeidet gjøres i grupper.
Emnet har også som mål å gi generell kompetanse om miljøvitenskap og førstehåndskunnskap om de ulike faglige fordypninger i M-MILJØ. Studenter med ulik faglig bakgrunn føres sammen for å skape et variert og godt fagmiljø, samt tilhørighet og engasjement.
Dette lærer du
Etter fullført emne vil studentene ha følgende læringsutbytte.
Kunnskap:
Studentene har inngående kunnskap om forskning innen miljøvitenskap relatert til forurensning og ressursforvaltning. Studentene har avansert forståelse om samspillet mellom biologiske, geologiske, hydrologiske, fysiske og kjemiske prosesser i naturen.
Ferdighet:
Studentene skal bruke enkle, men relevante metoder for å samle inn og produsere data, kritisk vurdere kvaliteten av disse og sammenstille resultatene i en selvstendig analyse. Studentene vil deretter få erfaring med å presentere egne resultater i en muntlig presentasjon sammen med en egenprodusert poster med relevante referanser. Studentene kan tilegne seg, vurdere og referere til miljøvitenskapelig informasjon og fagstoff.
Generell kompetanse:
Studenten vil være godt forberedt til å senere gjennomføre eget feltarbeid, behandle data og sammenstille dette mot annen tilgjengelig kunnskap. Studentene skal kunne identifisere problemstillinger og mulige løsninger på konkrete miljøspørsmål, kunne reflektere, argumentere og bidra til faglige diskusjoner om miljøvitenskap.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav