HFX133 Utfordringer for framtidas matproduksjon
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Birger Svihus
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk
Om dette emnet
Emnet handler om de store linjene i jordbruket globalt og nasjonalt, fra produksjonsgrunnlaget i de ulike land, jordbrukets plass i økonomien og de mange aspektene som jordbruk og god jordbrukspolitikk består i. Det skal gi innsikt i de ulike matsystemene i verden og den norske landbruksmodellen, og de utfordringer som ligger i de mange, ofte motstridende, interessene og hensynene det er ønskelig å ta, både for å sikre nok mat og for at jordbruket på best mulig måte skal bidra til bærekraft og god samfunnsutvikling både i Nord og i Sør. Den første uka introduseres disse temaene på en overordnet måte gjennom forelesningene til Christian Anton Smedshaug (Christian.Anton.Smedshaug@agrianalyse.no), Birger Svihus (birger.svihus@nmbu.no) og Anne Kjersti Uhlen (anne.uhlen@nmbu.no).
Christian Antons forelesninger handler mest om de samfunnsmessige og de overordnede naturgitte faktorene som styrer matproduksjonen verden over, ikke minst de sterke politiske, ideologiske og økonomiske tilsiktede og utilsiktede styringsmekanismene. Dette diskuteres både i u- og i-landsperspektiv, der utviklingsøkonomi er et viktig stikkord, sammen med historiske erfaringer. Videre er forholdet mellom tilbud og etterspørsel sentralt og ikke minst basal kunnskap om produksjonsvolumer og viktige produsentland globalt. Dette stoffet dekkes i sin helhet i boka «Kan jordbruket fø verden», der hele boka er høyst pensumsrelevant.
Anne Kjersti Uhlen sine innledende forelesninger handler om grunnlaget for all matproduksjon, nemlig planteproduksjonen. Poenget med hennes forelesninger er å fortelle om hvordan moderne planteproduksjon foregår, med vekt på hva som er nødvendige innsatsfaktorer i denne produksjonen.
Birger Svihus sine innledende forelesninger handler om husdyrenes rolle i matproduksjonssystemet, og om de ernæringsmessige hensyn som må tas når vårt kosthold skal bli så godt som mulig.
De påfølgende to ukene har vi i stor grad invitert folk med spesialkompetanse innen noen av de viktigste temaene i dette emnet til å holde forelesninger. Forelesningene er ment å gi mer innsikt i viktige enkelttema, og vil forhåpentligvis også bidra til et utvidet perspektiv på matsystemene.
Dette lærer du
Kunnskaper
- Studentene skal ha tilegnet seg grunnleggende kunnskap om de biologiske, økonomiske og samfunnsmessige sammenhengene i nasjonal og global matproduksjon
Ferdigheter
- Studentene skal kunne bruke denne kunnskapen og innsikten i matsystemets kompleksitet videre i sitt studieprogram ved NMBU
Generell kompetanse
- Studentene vil være i stand til delta aktivt i samfunnsdebatten om disse spørsmålene, og bidra til en mer nyansert og faglig basert forståelse av moderne matproduksjon
Læringsaktiviteter
Pensum
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav