BIO392 Fordøyelsessystemets anatomi og fysiologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Harald Carlsen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:50
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger 20 timer. Kollokviearbeid 20 timer. Forberedelser og selvstudium: 85 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
KUNNSKAP
Studentenes skal få en helhetlige forståelse av hvordan fordøyelsessystemet (fordøyelseskanalen og assosierte organer) og tarmens mikroflora er organisert og regulert og hvordan dette bidrar til fordøyelse, væskeregulering, opptak til blodet og videre omsetning i kroppen. Videre skal studentene ha fått en forståelse hvordan immunsystemet er organisert i fordøyelsekanalen og hvordan sentrale sykdommer knyttet til tarmen kan opptre, slik som cøliaki, tarmbetennelse, magesår og irritabel tarm.
FERDIGHETER
Studentene skal få en teoretisk forståelse av tarmens anatomi og fysiologi som gjør studentene i stand til å forstå forskningslitteratur om temaet og ha et kritisk til blikk til medieoppslag som omhandler særlig ernæring og dens effekter på tarmfunksjon og sykdommer.
GENERELL KOMPETANSE
Studenter på mastergrads- og PhD-nivå bør få et faglig grunnlag for å arbeide med helsemessige aspekter av ernæring i matvareproduksjon, produktutvikling, forskning og i offentlig forvaltning. Studenten skal også være i stand til å kommunisere med helsefaglig personell.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav