BIO336 Mykologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Hanne Ida Skaar
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:24
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en innføring i soppmikrobiologi på masternivå gjennom forelesninger og labkurs. Vi vil innledningsvis gi smakebiter på soppens betydning i lys av FNs bærekraftsmål, og vi vil diskutere dette grundigere utover i emnet. Vi vil gi en innføring i soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi) og systematikk. Vi vil deretter belyse mykologiske aspekter i produksjon av mat, industriell bioteknologi og utvikling av sykdom hos mennesker, dyr og planter.
Dette lærer du
Kunnskaper Studenten skal ha kunnskaper om
- ulike rekker/grupper av sopp og deres mikrostrukturer og livssykluser
- grunnleggende taksonomi og identifisering av sopp
- soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi)
- soppens rolle i produksjon og bederving av mat
- sopp brukt i bioteknologi
- sopp som årsak til sykdom hos planter, dyr og mennesker
Ferdigheter Studenten skal
- kunne identifisere de viktigste soppene på genusnivå
- kunne gjøre rede for livssyklus til de viktigste rekkene i soppriket
- kunne relatere ulike soppers egenskaper til vert/agens interaksjoner og betydning i bioproduksjon/bioteknologi og sykdom
- kunne håndtere sopp og soppsporer på lab
- kunne forstå vitenskapelige tekster om mykologi
- ha en basis for deltakelse i forskning innen mykologi både teoretisk og eksperimentelt
- selv kunne gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emne
- skal kunne behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Generell kompetanse Studenten skal forstå soppbiologi og kunne relatere det til bioteknologi, økologi, matproduksjon og patologi.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav