BIO292 Immunsystemet, mat og helse

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Siv Kjølsrud Bøhn

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:100

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:30 t forelesninger per semester. 60 t kollokvier/ gruppearbeid per semester. 210 t selvstudium per semester. Totalt 300 t.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .

Om dette emnet

Emnet gir en grundig innføring i immunsystemets oppbygging og virkemåte. Struktur, funksjon og regulering av det medfødte immunforsvaret og det adaptive immunforsvaret vil bli gjennomgått inkludert immunresponsen mot virus (som SARS-CoV2 viruset), bakterier, parasitter og kreftceller. Videre blir utviklingen av B-celler, T-celler, NK-celler og antigenpresenterende celler diskutert. Det vil bli lagt stor vekt på å forstå mekanismene bak immunologisk toleranse og betydningen av tarmbakteriene for immunforsvaret. Dette vil være utgangspunkt for fordypning i spesielle forhold knyttet til slimhinnenes immunologi og biologi samt mekanismer for utvikling av matallergi og sykdommer knyttet til immunologisk intoleranse. Matens betydning for et effektivt infeksjonsforsvar, og immunforsvarets betydning for utvikling av livsstilssykdommer vil bli behandlet. Det samme gjelder funksjonelle egenskaper ved maten som går ut over de rent ernæringsmessige. Relevant bærekraftsmål for emnet vil primært være FNs bærekraftsmål nummer 3: God helse.

Dette lærer du

Kunnskaper: Etter gjennomgått emne vil studentene ha fått grundig kunnskap om immunsystemets oppbygning og virkemåte.

Ferdigheter: Studentene vil kunne gjøre rede for hvordan immunsystemet håndterer infeksjoner og kreft. De vil også forstå mekanismer som fører til problemer knyttet til immunologisk toleranse, som cøliaki og andre hypersensitivitetsreaksjoner knyttet til mat slik som allergi. Videre vil studentene også kunne redegjøre for betydningen av kostholdet for sammensetningen av tarmens mikrobiota og forstå de helsemessige konsekvenser av samspillet mellom kostholdet og tarmbakteriene.

Generell kompetanse: Gjennom forelesninger og kollokvier med veiledning vil studentene få mulighet for å gjennomarbeide sentrale problemstillinger som er spesielt relevante i forhold til senere yrkesmessig kontakt med temaene.

  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger (på engelsk) , kollokvier og oppgaveløsning med veiledning (på norsk/engelsk).
  • Læringsstøtte

    Emneansvarlig kan kontaktes via e-post:sivb@nmbu.no.

    Canvas.

  • Pensum
    Opplyses i Canvas og på første forelesning.
  • Forutsatte forkunnskaper
    Kunnskaper i cellebiologi tilsvarende BIO100, kunnskaper i biokjemi tilsvarende KJB200 og kunnskaper i mikrobiologi tilsvarende BIO130.
  • Anbefalte forkunnskaper
    Kunnskaper om human fysiologi og anatomi tilsvarende HFX201.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Avsluttende digital skriftlig engelsk eksamen på campus(3 t) med oppgaver fra sentrale deler av pensum. Kan besvares på engelsk og/eller norsk. Teller 85 %.

    To delprøver i undervisningsperioden, teller totalt 15 %.



    Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: C1 Alle typer kalkulatorer, spesifiserte andre hjelpemidler Delprøver Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Sensorordning
    Ekstern sensor vurderer minimum 25 utvalgte eksamensbesvarelser.
  • Obligatorisk aktivitet
    De to første forelesningene er obligatoriske. To obligatoriske flervalgstester må bestås (karakter E eller bedre) for å gå opp til avsluttende eksamen. Den første testen vil bli avholdt i første del av kurset og den andre i siste del av kurset. Tilsammen vil de to flervalgstestene telle 15% av totalkarakteren for emnet.
  • Undervisningstider
    Forelesninger: 2-4 t / uke. Kollokvier/ gruppearbeid: 1-2 t / uke.
  • Fortrinnsrett
    B-MAT, M-MAT, B-BIOTEK, M-BIOTEK
  • Overlapp
    Overlapper 100 % med tidligere emne MVI292
  • Opptakskrav
    Realfag