BIO130 Generell mikrobiologi I
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Geir Mathiesen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:194
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Forelesningene omhandler følgende temaer:
- Mikroorganismene og deg.
- Pro- og eukaryote celletyper.
- Mikrobiell metabolisme.
- Vekst hos mikroorganismer.
- Kontroll av mikrobiell vekst.
- Mikroskopering (teori/praksis)
- Enkel klassifisering av virus, bakterier og sopp.
- Antibiotika.
- Mikroorganismenes rolle i naturen.
Laboratoriekurset gir en grundig innføring i grunnleggende mikrobiologiske teknikker. Kurset legger vekt på opplæring i bruk av lys- og fasekontrastmikroskopi. Øvelse i bruk av aseptisk arbeidsteknikk. Studier av betingelser for vekst av mikroorganismer og hvordan man skal unngå vekst av uønskede mikroorganismer. Studentene skal gjennom øvelsene lære seg å tolke eksperimentelle data. Obligatoriske innlevering av karaktergivende laboratoriejournaler innen angitt frist i utvalgte øvelser. Emnet gir en forståelse for mikrobiologi for å bedre forstå de grunnleggende prinsippene bak bærekraft og klima slik de er definert i FNs bærekraftmål. Spesielt gjelder dette målene 3, 6, 8, 13, 14, 15.
Dette lærer du
Kunnskaper:
- Studenten kan gi en oversikt over ulike mikroorganismer og deres rolle i naturen
- Studenten er fortrolig med grunnleggende mikrobiologisk terminologi.
- Studenten kan gi en oversikt over hva som kjennetegner den prokaryote celletypen
- Studenten skal ha kunnskap om hva som påvirker vekst av mikroorganismer
- Studenten skal ha praktisk kunnskap om virkemekanismer og farene ved overdreven bruk av antibiotika
- Studenten kan tolke data som generes i laboratorieøvelsene
Ferdigheter:
- Studenten kan anvende aseptisk arbeidsteknikk
- Studenten kan anvende lys- og fasekontrastmikroskopi i studiet av ulike mikroorganismer.
- Studenten kan sette opp enkle eksperimenter for å teste en hypotese
- Studenten kan gjøre tolkning av eksperimentelle data oppnådd under laboratorieøvelser
- Skrive laboratoriejournal for utvalgte øvelser og levere innen tidsfrist
- Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet
- Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet
Generell kompetanse:
Kurset gir grunnleggende kompetanse i teoretisk og praktisk mikrobiologi og grunnlag for videre studier innen biologi, mikrobiologi, bioteknologi og matvitenskap.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav