"Vett og vitenskap" er en ny podcast fra NMBU-universet. Her håper fysikkprofessor Gaute Einevoll å drive folkeopplysning sammen med et bredt spekter av gjester. Du kan høre de tre første episodene allerede nå.
I podcasten ”Vett og vitenskap” er målet å drive folkeopplysning om ideer og vitenskap. Hver episode er en samtale mellom Einevoll og en gjest, og tar for seg gjestens fagområde. Målet er - ifølge programlederen selv - å klargjøre viktige, men ofte komplekse temaer for oss selv og lytterne gjennom uhøytidelig diskusjon.
Temaene vil både være knyttet til dagens store utfordringer, for eksempel knyttet til globalt miljø og helse, og spenner fra hjerneforskning til mat, via insekter, økonomi og menneskenes byggeklosser.
- Det er et mål å skille mellom objektive vitenskapelige funn, som vi alle kan være enige om, og verdivurderinger som vil variere fra person til person. Om sigarettrøyking er farlig er et vitenskapelig spørsmål, hva vi som samfunn eventuelt skal gjøre med det er mer et verdispørsmål. Jeg håper mange vil like podcasten og, som meg, lære noe nyttig eller artig av den, sier Einevoll.
Lanseringen av Vett og vitenskap markeres med en live-podcast på Vitenparken på Campus Ås 22. november. Her vil flere av gjestene danne et panel som skal diskutere utvalgte temaer, og programlederen skal naturligvis geleide både dem og publikum gjennom kvelden.
Når Einevoll ikke lager podcast, er han professor i fysikk ved NMBU og UiO. HAn underviser kurs, veileder studenter og forsker på hjernen. Han har også lenge vært aktiv i popularisering av vitenskap, blant annet i TV og radio. I 2007 gav han ut boken ”Hva er fysikk”, og i 2005 var han redaktør for boken ”Naturens kode” sammen med Eirik Newth.
Du kan høre på podcasten i en spiller på din mobil, søke den opp i Spotify, eller høre direkte i nettleseren din hvis du vil ha en smakebit.
Vett og vitenskap er laget av Gaute Einevoll og produsert av NMBU.