Torvfrie og torvreduserte vekstmedier varierer i egnethet

Av Janne Karin Brodin

Siv Mari Aurdal ser på jordbærplanter
Siv Mari Aurdal i jordbærtunnelen på NMBUFoto: Siv Fagertun Remberg

I doktorgradsarbeidet har Siv Mari Aurdal evaluert effekten og potensialet til alternative vekstmedier til allsidig planteproduksjon basert på kompost av slamdigestat og hageavfall, samt innblanding av trefiber.

Hun konkluderer med at effektiviteten av disse torvfrie og torvreduserte vekstmedier varierer betydelig avhengig av plantetype, vekstfase, og dyrkningsmetode. Funnene indikerer at bruken har

begrensninger når det gjelder fysisk struktur og kjemiske egenskaper som kan påvirke plantevekst negativt.

Selv om enkelte torvfrie blandinger, spesielt de som kombinerer kompost og trefiber, viste lovende resultater under bestemte dyrkingsforhold, peker forskningen på vesentlige utfordringer knyttet til bruk i allsidig urbant hagebruk. Fysiske egenskaper, plantenes opptak av spesifikke plantenæringsstoffer og mulig tungmetallkontaminering er noen.

Videre viser studiene at kombinasjoner av kompost kombinert med Fibergrow ®  trefiber kan potensielt forbedre vekstmediets egenskaper, men oppnår ikke like gode resultater som med bruk av torv som hovedkomponent eller i blandinger med kompost.

Dette underbygger nødvendigheten av videre forskning for å optimalisere alternative vekstmedier for allsidig hagebruk og overvinne regulatoriske og praktiske barrierer, noe som er avgjørende for å fremme bærekraftig hagebruk i det urbane miljøet.

Doktorgraden øker kunnskapen om bruk av alternative vekstmedier til det urbane hagebruket, som har stor interesse for å ta i bruk miljøvennlige ressurser. Resultatene kan spesielt bidra til å informere beslutningstakere om potensielle utfordringer knyttet til bruken av slike materialer så langt.

Aurdals forsking kan også bidra til å redusere avhengigheten av begrensede ressurser som torv og minske miljøpåvirkningen av avfall, samtidig som det opprettholder produktiviteten og bærekraften i hagebruket. I en større sammenheng kan forskningen også bidra til en mer bærekraftig forvaltning av naturressurser og avfall, og fremme overgangen til et mer miljøvennlige hagebruk.

3. mai 2024 ved NMBU, forsvarer Siv Mari Aurdal sin avhandling med tittelen «Alternativer til torv som vekstmedier til urbant hagebruk».

Publisert - Oppdatert

Del på