VANN310 Tiltaksplanlegging i vannforvaltning
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Leif Ståle Haaland
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Emnet fokuserer på forvaltningen av ferskvannsforekomster, og omfatter tiltaksplanlegging for nedbørfelt og vannforekomst. Tiltaksplanlegging er et sentralt element i enhver naturforvaltning. Studentene introduseres til fremgangsmåter og regler som er aktuelle.
Emnet har to deler:
Del 1 viser studentene hvordan forvaltningen vurderer behov for tiltak. Del 1 gir også oversikt over mulige tiltak i nedbørfeltet og internt i vannforekomster, og beskriver metodene som brukes for å identifisere tiltakene som passer best til forvaltningsutfordringene i en gitt vannforekomst. Alle forelesninger i del 1 gis av personer som var eller er sentrale premissleverandører i norsk vannforvaltning, slik at undervisningen er så tett på virkeligheten som mulig.
Del 2 er en praktisk del, hvor studentene skal anvende det de har lært i del 1. Studentene deles inn i små grupper. Hver gruppe skal utføre en tiltaksplanlegging for en gitt vannforekomst (bekk, elv, innsjø). Studentene skal med det skaffe seg oversikt over tilgjengelige data (databaser på internett, rapporter, møter med ansvarlige myndigheter). Dataene skal benyttes til å vurdere behov for tiltak og for å velge ut tiltakene som er best egnet for vannforekomsten i sin nåværende tilstand. Studentene skal også sammenligne resultatene sine med eksisterende tiltaksanalyser for den konkrete vannforekomsten. Det legges opp til mange diskusjoner innenfor og mellom gruppene, slik at studentene kan lærer av hverandre. Resultatene beskrives i grupperapportene.
Dette lærer du
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende læringsutbytte i emnet:
Kunnskap
Studenten skal ha kunnskap om tiltaksanalyse og -planlegging i den moderne forvaltningen av norske vannforekomster.
Ferdigheter
Studenten skal kunne anvende metoder for innsamling av relevant datamateriale, samt bruke disse for å identifisere behov for tiltak og for å velge ut de mest relevante tiltakene for en gitt vannforekomst. Studenten skal kunne skrive faglige utredninger (rapporter).
Generell kompetanse
Studenten skal etter endt emne være fortrolig med metoder og verktøy som brukes i vannforvaltning, men også med deres utfordringer og svakheter. Studenten skal få innsikt i hvordan vannforvaltningen fungerer i realiteten.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav