RAD325 Eksperimentell radioøkologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Ole Christian Lind
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Maks 16, min 5. Se merknad!
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i januarblokka. Emnet har undervisning/vurdering i januarblokka.
Om dette emnet
Emnet gir studentene grundig kunnskap og praktisk erfaring med eksperimentelle metoder for bestemmelse av spesiering, mobilitet, overføring, eksponering og biologiske effekter av radionuklider, både i laboratoriet og i felt.
Forelesningene dekker metoder for bestemmelse av tilstandsformer av radionuklider, dosimetri (inkludert viltdosimetri), biologiske effekter (inkludert radiosensitivitet og virkning multiple stressorer), avanserte analytiske metoder for eksponeringskarakterisering (nano- og mikroanalytiske teknikker) og kildeidentifisering (isotopforhold som «fingeravtrykk»), samt nukleær sikkerhet og mottiltak i forbindelse med atomulykker.
Laboratorieøvelsene inkluderer et dynamisk akvatisk mikrokosmoseksperiment der radioaktive tracer, sedimenter, vann og biota brukes for å studere spesiering, mobilitet og biologisk opptak over tid. Vi ser også på kilder og radioaktive partikler (ved hjelp av elektronmikroskopi), autoradiografi og karakterisering av radioaktive partikler (elektronmikroskopi og mikro-XRF), samt størrelsesfraksjonering.
Dette lærer du
Kunnskap: Studenten forventes å få en oversikt over radioøkologi og innsikt i hvordan man identifiserer kilder til radioaktiv forurensning, samt hvordan man bestemmer radionukliders tilstandsformer, mobilitet og transport i ulike økosystemer, biologisk opptak, effekter av ioniserende stråling på mennesker og miljø, samt konsekvensvurderinger og metoder for mottiltak knyttet til radioaktivt nedfall. Studentene forventes å kunne vurdere risikoene knyttet til ioniserende stråling fra ulike kilder på en objektiv måte.
Ferdigheter: Studenten skal kunne planlegge, gjennomføre og rapportere om eksperimentelle radioøkologiske studier, som inkluderer bruk av sporstoff- og spesieringsteknikker. Studenten skal også kunne vurdere egnede metoder for å bestemme aktivitetskonsentrasjoner, tilstandsformer og kilder til radionuklider i miljøprøver, samt utføre doseberegninger.
Generell kompetanse: Studenten skal ha en kompetanse som gjør det mulig for vedkommende å bidra til nasjonal atomberedskap og dekommisjoneringsaktiviteter ved gjennom eksperimentelle fremgangsmåter i laboratoriet og i felt å skaffe, eller gi råd om dette, informasjon som bidrar til konsekvens og risikovurderinger knyttet til radioaktiv forurensing.
- Forelesninger, laboratorieøvelser med labrapport.
- Forelesninger, litteratur (bøker, rapporter and forskningsartikler), veiledning.
- Informasjon om pensum vil bli lagt ut på Canvas.
- RAD210, RAD320
Samlet vurdering:
- Labrapporter teller 30%
- Muntlig eksamen teller 70%
Begge deler må bestås.
Karakterregel: Karakter A-E/Ikke bestått
Muntlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler Labrapporter Karakterregel: Bokstavkarakterer- Ekstern sensor vil benyttes til evaluering av eksamen.
- Første forelesning er obligatorisk. Casestudier, deltakelse på lab og labrapporter er obligatoriske.
- Egne søknadsfrister for emner med antallsbegrensning. Studenter som ønsker plass i emnet må søke opptak i Studentweb senest 1. desember. Etter det blir plassene i emnet fordelt.
Forelesninger: 21 timer (7 t per uke).
Laboratorieøvelser: 25 t
Casestudie: ca 2 t
Gruppearbeid og individuelt arbeid med casestudie.
- M-RAMI
- 3 stp mot KJM351
- Realfag