RAD200 Nukleær industri, anlegg og aktiviteter
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Deborah Helen Oughton
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Minimum 10
Frekvens:Årlig fra 2025, med mindre det er flere enn 10 studenter som etterspør emnet høsten 2024.
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Forelesninger: Oversikt over de viktigste nukleære industrier, atomanlegg og radiologiske aktiviteter, med fokus på de som er relevante for avvikling og/eller miljøsaneringsaktiviteter. Kjernekraftverk, forskningsreaktorer, andre anlegg fra kjernefysisk brenselssyklus, inkludert anlegg for håndtering av avfall, anlegg for behandling av naturlig forekommende radioaktivt materiale (NORM), tidligere militæranlegg, relevante medisinske anlegg, industrianlegg og forsknings- og utviklingsanlegg. Områder som er forurenset av gjenværende radioaktivt materiale fra tidligere og/eller eksisterende aktiviteter (f.eks. uranutvinning) og områder som er berørt av atomulykker eller andre radiologiske ulykker.
Bedriftsbesøk: Endagsbesøk til Kjeller eller Halden-reaktoren, som omfatter avviklings- og avfallshåndteringsaktiviteter. Dette vil danne grunnlaget for en av casene for studentprosjekter.
Dette lærer du
Kunnskap: Studentene skal forstå de ulike menneskeskapte og naturlige kildene til radionuklider som kan vekke bekymring fra et radiologisk synspunkt for publikum og/eller miljøet. Studentene skal forstå de ulike typene installasjoner og aktiviteter som kan gi opphav til denne bekymringen, og forstå opprinnelsen/kildene til de ulike radionuklidene (fisjon, nøytronaktivering osv.), deres tilstedeværelse i installasjoner, i materialer og i miljøet, og hvordan de kan gi opphav til eksponering (av publikum og/eller miljøet).
Ferdigheter: Studentene skal kunne anvende grunnleggende prinsipper i kjernefysikk, og hvordan de forholder seg til driften av anlegg og de ulike typene radionuklider som slippes ut til miljøet. Studentene skal kunne sammenligne ulike kjernefysiske industrier, anlegg og radiologiske aktiviteter som kan kreve avvikling og miljøsanering, og knytte disse til ulike risikoer og miljøpåvirkninger som kan oppstå. Gjennom analyse av virkelige casestudier, vil studentene være i stand til å anvende kunnskapen i praktiske anvendelser.
Generell kompetanse: Studentene skal kunne demonstrere kunnskap og forståelse for ulike atomindustrier, anlegg og radiologiske aktiviteter som kan kreve avvikling og miljøsanering. De vil lære å anvende kritisk tenkning i evalueringen av casestudier, samt å forberede og presentere teknisk og vitenskapelig arbeid, muntlig og skriftlig.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav