NATF340 Fiskeforvaltning
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Thrond Oddvar Haugen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:20
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Strukturert undervisningstid: 75 timer. Studentenes egeninsats i form av forberedelser til seminarer, skriving av semesteroppgave, eksamenslesing osv.: 175 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen
Om dette emnet
I emnet inngår forelesninger og studentseminar, feltarbeid og utferder, selvstendig arbeid/gruppearbeid med semesteroppgave, og veiledning av enkeltstudenter eller grupper av studenter. Studentene skal gjennom dette få kunnskap om:
- Forvaltning av anadrome arter (atlantisk laks, sjøaure, sjørøye)
- Forvaltning av ferskvannsstasjonære arter og kystfisk
- Fiskeetende fisk og betydning av fiskeeting som bestandsregulerende faktor
- Betydning av intra- og interspesifikk konkurranse og utnytting av dette ved manipulering med bestander
- Redskapsseleksjon og innsamlingsmetoder for bestandsanalyser
- Bestandsdynamiske analyser og bruk av modeller i forvaltning
- Aktuelle statlige innsatsområder for å sikre diversitet, produksjon og avkastning av ferskvannsfisk
- Sentrale dagsaktuelle trusler (forsuring, miljøgifter, spredning av parasitter og sjukdommer, spredning av arter, oppdrettsfisk og rømminger, klimaendringer, overbeskatning)
- Habitatrestaurering for å sikre arter og bestander av ferskvanns- og kystfisk
Dette lærer du
Kunnskap:
Studenten skal ha inngående faglig innsikt i hvordan fiskebestander og fiskesamfunn blir påvirket av naturlige biotiske og abiotiske prosesser og ut fra dette kunne vurdere effekten av ulike miljøinngrep og forvaltningsregimer. Det legges spesiell vekt på innarbeidelse av kunnskap for dagsaktuelle trusler og forvaltningsmessige temaer
Ferdigheter:
Studenten skal etter emnet kunne forstå og diskutere vitenskapelige dokumenter innen fiskebiologi og fiskeforvaltning og ut fra dette kunne planlegge og gjennomføre feltarbeid for innsamling av relevant materiale til bestandsanalyser samt utarbeide forslag til forvaltningsalternativ for enkeltarter, bestander og fiskesamfunn. Studenten skal også kunne skrive vitenskapelige rapporter om fiske(ri)relaterte temaer. Disse ferdighetene kan brukes i mange jobbsammenhenger enten det er som konsulenter i private selskap, eller som saksbehandlere på kommune-, fylkes-, direktorats- eller departementsnivå. Ferdighetene skal også gi et relevant utgangspunkt for dem som ønsker å fortsette i mer forskningsrettet arbeid med ferskvanns- og kystfisk samt fiskeforvaltning
Generell kompetanse:
Studenten skal etter endt emnet være i stand til å identifisere årsaker til endringer i fiskebestander og identifisere mulige forvaltningstiltak. Studenten skal evne å se sammenhenger i økosystemet og kunne analysere samspillet mellom økologi/biologi, kultiveringstiltak og utnytting av fiskeressurser i kyst- og ferskvann, inkludert hos anadrome fiskearter.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav