NATF200 Vern og forvaltning av norsk natur

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning

Emneansvarlig:Katrine Eldegard

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:Strukturert undervisning: ca 35 timer. Studentenes egeninnsats: ca 90 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet har undervisning/vurdering i januarblokka.

Om dette emnet

Emnet omfatter utfordringer og løsninger i forvaltningen av norsk natur, i avveiinger mellom vern og bruk, og ulike typer bruk. Innledningsvis gir emnet en oversikt over status og trusler for naturmangfoldet, kunnskapsgrunnlaget, interessekonflikter og naturvernets historie. Temaer som dekkes i emnet inkluderer: (1) Hvordan håndtere klimakrise, naturkrise og forurensing samtidig? (2) Hva betyr prinsippet om at forvaltningen skal være kunnskapsbasert, og forholdet mellom kunnskap (og hva slags kunnskap), vitenskap, forvaltning og politikk. (3) Aktører og roller i forvaltningen av norsk natur; kunnskapsleverandører, offentlig forvaltning, brukere av natur, frivillige organisasjoner etc. (4) Verktøy og virkemidler (juridiske og økonomiske virkemidler) som brukes (og ikke brukes) for å forvalte og bevare arter og natur. (5) Hvordan norsk naturforvaltning påvirkes av internasjonale miljøavtaler og EU-regler. I tillegg til emneansvarlig og medvirkende lærere fra NMBU kommer gjesteforelesere fra forskjellige deler av norsk naturforvaltning for å dele sin kunnskap og sine erfaringer.

Dette lærer du

Kunnskap:

Studenten har bred kunnskap om naturvernets historie, naturmangfold i Norge, vern og forvaltning av naturtyper og arter under norske forhold, samt grunnprinsipper i bevaringsbiologi og koblingen til praktisk naturforvaltning. Studenten har kunnskap om de viktigste deler av det offentlige og private forvaltningsapparat med ansvar for naturvern, spesielt i arealforvaltningen.

Ferdigheter:

Studenten kan anvende faglig kunnskap til å diskutere og reflektere over ulike praktiske og teoretiske problemstillinger hentet fra norsk naturforvaltning, diskutere roller og virkefelt for ulike aktører i norsk naturforvaltning.

Generell kompetanse:

Studenten kan formidle relevante problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig. Studenten kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og har innsikt i relevante etiske problemstillinger.

  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger, diskusjon, selvstudium.
  • Læringsstøtte
    Emneansvarlig er tilgjengelig, etter avtale, for faglig veiledning i kontortida
  • Pensum
    Pensum som blir lagt ut på Canvas, samt alt forelest stoff. Det er viktig å møte opp til forelesningene, da det legges vekt på diskusjon - mellom studenter og mellom studenter og forelesere - som en del av undervisningen.
  • Anbefalte forkunnskaper
    NATF100 eller tilsvarende grunnleggende kunnskap om natur, økologi og naturforvaltning.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Skriftlig eksamen (3 timer) ved slutten av emnet. En kombinasjon av kortsvar og flervalgsspørsmål

    Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler
  • Sensorordning
    Ekstern sensor er involvert i utforming og retting av eksamensoppgaver.
  • Undervisningstider
    Forelesninger, inkludert innbudte gjesteforelesere: ca 35 t
  • Opptakskrav
    GSK