FORNY300 Vind- og vannkraft – ressurs, teknologi og energi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Erling Holden
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:35 plasser. Se merknad.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka og høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en grundig innføring i beregning av ressursgrunnlaget til, teknologiske løsninger for, og lovverket for vann- og vindkraftprosjekter. Studentene får praktisk kunnskap gjennom ekskursjoner og teoretisk kunnskap gjennom begreper, beregninger og modellering.
Emnet har fire hovedtema:
- Energisystemet og -begreper: Kjenne til bærekraftig utvikling, et bærekraftig energisystem og oppbygging av energisystemet nasjonalt og globalt. Beregning av effektbehov, energiproduksjon, virkningsgrader og kapasitetsfaktorer.
- Lovverk: Kjenne til det gjeldende lovverket for utvikling av energiprosjekter med hovedvekt på vind- og vannkraftprosjekter. Kjennskap til konsesjonsinstituttet, konsesjonsprosessen og tilhørende konsekvensanalyse.
- Vannkraft: Kjenne til den praktiske oppbyggingen av vannkraftanlegg og involverte aktører. Gjennomføre beregninger av ressursgrunnlaget, vurdere teknologiske løsninger for, og utføre beregninger av effekt og energiproduksjon for vannkraftprosjekter.
- Vindkraft: Kjenne til den praktiske oppbyggingen av vindkraftanlegg og involverte aktører. Gjennomføre beregninger av ressursgrunnlaget, vurdere teknologiske løsninger for, og utføre beregninger av effekt og energiproduksjon for vindkraftprosjekter.
Dette lærer du
Kunnskap: Studenten skal få inngående forståelse av juridiske, ressursmessige og teknologiske forhold knyttet til vindkraft- og vannkraftanlegg. Studenten skal også ha en inngående forståelse av det globale og nasjonale energisystemet, og begreper knyttet til beregning av effektbehov og energiproduksjon. Endelig skal studenten ha en forståelse av bærekraftig utvikling og et bærekraftig energisystem.
Ferdigheter: Studenten skal kunne arbeide med tverrfaglige problemstillinger knyttet til vann- og vindkraftprosjekter. Dette innebærer evne til å finne relevant energistatistikk samt analysere, syntetisere og presentere kunnskap fra fagområder som teknologi, fysikk, hydrologi og juss.
Generell kompetanse: Studenten skal få trening i skriftlig og muntlig kommunikasjon av tverrfaglige problemstillinger og forskningsresultater.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav