BIO336 Mykologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Hanne Ida Skaar
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:24
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskaper Studenten skal ha kunnskaper om
- ulike rekker/grupper av sopp og deres mikrostrukturer og livssykluser
- grunnleggende taksonomi og identifisering av sopp
- soppens biologi (metabolisme, genetikk og økologi)
- soppens rolle i produksjon og bederving av mat
- sopp brukt i bioteknologi
- sopp som årsak til sykdom hos planter, dyr og mennesker
Ferdigheter Studenten skal
- kunne identifisere de viktigste soppene på genusnivå
- kunne gjøre rede for livssyklus til de viktigste rekkene i soppriket
- kunne relatere ulike soppers egenskaper til vert/agens interaksjoner og betydning i bioproduksjon/bioteknologi og sykdom
- kunne håndtere sopp og soppsporer på lab
- kunne forstå vitenskapelige tekster om mykologi
- ha en basis for deltakelse i forskning innen mykologi både teoretisk og eksperimentelt
- selv kunne gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emne
- skal kunne behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Generell kompetanse Studenten skal forstå soppbiologi og kunne relatere det til bioteknologi, økologi, matproduksjon og patologi.
- Forelesninger, labøvelser, selvstudie.
Spørretimer før eksamen.
Canvas.
- Lærebok (The fungi, by SC Watkinson, L Boddy & NP Money, 2016), utvalgte artikler og labhefte.
- Mikrobiologi tilsvarende BIO130.
- Grunnleggende biokjemi tilsvarende KJB200.
- Genetikk, molekylærbiologi.
- 3,5 timers avsluttende, skriftlig eksamen, teller 75 %.
- Labpresentasjon teller 25 %.
- Karakter: A - F.
Lab presentasjon Karakterregel: Bokstavkarakterer Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler- Intern og ektern sensor vil begge vurdere alle besvarelser.
- 20 timer laboratorieøvelser og gruppepresentasjoner
2-4 forelesningstimer per uke i 11 uker (total 28 timer).
6 laboratorieøvelser à 4 timer.
- Master i Bioteknologi, med fordypning innen mikrobiologi.
- Realfag